Přeskočit na obsah
Domů » News » Můj malý sajtík

Můj malý sajtík

Na tuto hru si připravte jen dvě věci: vééééélký stůl a alespoň jednoho hráče školou povinného. A jdeme na to.

Konečně velká hra, jak má být. Když otevřete krabici, octnete se ve světě pořádku, systému a urovnaného inventáře, který by mohl být vzorem pro všechny dospělé hry. Autoři si asi řekli, že půjdou příkladem a dětem ukáží, jak mít srovnáno a uspořádáno. Palec nahoru.

Při rozbalování herních komponent vám bude dobře – vše se profesionální a pořádné. Dominuje velký herní rozkládací plán z pevného kartonu. Pak figurky – to je pošušňání – každý hráč obdrží dvě zvířecí postavy na podstavci. Vše připravené na dobarvení i se vzorem, jak to má vypadat a které barvy je dobré zakoupit. Všechny děti si chtějí osahat modré diamanty a jablíčka – žádné kartony, ale pořádné kusy z leštěného plastu a diamanty průhledné. Zkrátím to: Pak ještě herní desky, karty, spešl barevné kostky se symboly, otáčecí kolečka pro mechanismus boje, návody a volné místa insertu na případné rozšíření. Je toho dost a tomu odpovídá velikost krabice a její váha. Hra fakt není vhodná pro pěší, nebo školní výlety.

Příprava je středně dlouhá, ale díky kvalitě komponentů se rozvíjí dětská fantazie už v této fázi a utíká přijatelně rychle – děti rádi pomáhají. Přece jen je třeba vložit karty, každému dát na desku žetony srdíček a koláčů, startovní destičku, na ní figurky a na nejbližší pole položit základní suroviny. Na svou desku frakce žetony pohárů a kartu s tajným číslem. Pak ještě figurku a vyrovnat karty rozšíření – karty zelené a modré. No a jde se hrát.

Kdo zná velkého Sajtíka – myšleno Scythe – ten bude při poznávání pravidel ve výhodě. Byl zachován mechanismus rozhodování akcí. Hraje hráč po hráči a když je na řadě, vybírá si ze tří možností: pohyb, výroba a nákup (pojmenováno Jdi / Hledej / Vytvoř). Tajemství je v tom, že nelze dvakrát vybrat stejnou akci – v dalším kole musíte vybírat ze dvou dalších variant.

Danou akci konáte za účelem sbírání diamantů a jablíček, které se ve hře objevují tak, jak vy nebo ostatní hráči používáte akci Hledej. Dvě vaše postavičky se procházejí po desce rozdělené do barev a tu a tam se mohou dostat do konfliktu s jinou postavičkou – nastává boj. I tento mechanismus byl zachován a vy tak zvolíte, kolik koláčů hodíte po soupeři a přidáte tajné číslo ze svých karet. Součet pak určí vítěze a ten získá pohár za výzvu boje. 

Výzev je celkem 8 a při získání čtyřech z nich hráč vyhrává. Třeba přinést do hradu 4 diamanty, nebo 4 jablíčka, vyhrát boj, nasbírat 8 koláčů nebo získat 8 srdíček obliby atd. Zdá se to složité, ale po chvíli je vše jasné a po dvou hrách už můžete prodávat návod. Když jsem zmínil hrad – je to místo uprostřed hracího plánu a každý k němu může přijít přes tajné dveře, nebo dojít rovnou. Jemných a přesných pravidel není moc, ale není cílem této hry vysvětlovat detaily pravidel.

Spíše nám jde o dojmy ze hry. Ta je rychlá, protože získat 4 výzvy z osmi je docela v poklidu. I když nechcete, pokaždé můžete něco získat a vydat se nějakou cestou ke splnění výzvy. Kombinačně vše připraveno k úspěchu. Líbí se mi mechanismus získávání srdíček obliby. Když ve fázi Hledej položíte nějaký diamant nebo jablíčko na pole jiného hráče, získáváte srdíčko. Skvělá kooperativita – jen nezapomeňte vést děti k tomu říct děkuji. 

Boje jsou jednoduché a kdo se na ně soustředí, srdíčka ztrácí a nemůže plnit další výzvy. Je dobré vést děti k neposmívání se a k nadhledu – přece jen se zde házejí koláče a to není sranda. 

Rozmyslet si nějakou strategii vlastně ani nejde. Hra probíhá tak nějak sama, ale to nevadí – mikro strategie kolo za kolo se plní vcelku předvídatelně, tak proč z toho dělat vědu. Hlavní je požitek, rozhovor, popis událostí a toho, co se zrovna děje. Každý u nás musí říkat co dělá a tak rozvíjíme mnoho dovedností. 

Mě se hra líbí a to neříkám proto, že jsem si ji za celý obsah pokladničky koupil. I když se v ní její herní příběh odehrává tak nějak sám, můžete stále zažívat těšení se na další kolo a radost ze získání pohárů výzev je zasloužená a procítěná, jako u velkého Scythe.

K dokonalosti zpracování hry chybí jen pár věcí. V porovnání k diamantům a jablíčkům působí kartonové žetony svitků trochu divně – proč i toto neudělat ve stejné kvalitě, když to zastává stejnou funkci na mapě? Prostor pro srdíčka a koláče by mohl být rozhodně širší – žetony ve tvaru trojúhelníku se tam v počtu 4 hráčů už nevlezou a hru může přitom hrát i víc hráčů. Diskutabilní je prvek odměny na kartách svitku – většinou jsme hráli spodní, základní – ty ostatní spíše hráče posouvají zpět, ale to ponechám na hráčích. Možná mohli autoři přidat ještě další prvky z velkého Scythe, ale to už bych si vymýšlel moc – konec konců, každý si může hru dotvořit. 

Nabízí se také varianta pro jednoho, v krabici je karta pro zápis kampaně a myslím, že když si tuto hru pořídíte, budete se k ní často vracet a pokaždé vás dojme ten posun dopředu v podobě krásného a dokonalého zpracování. Zvláště, přicházíte-li k dětským deskovým hrám od Člověče, nezlob se a Dostihy a sázky. Autoři ukázali, jak má vypadat moderní dětská deskovka. Jedna hra trvá do 30 min. Příprava do 10 min. a úklid taky tak. Hru tedy doporučuji také školním klubům a případně učitelům na suplování matematiky.

Na závěr mi to nedá a musím upozornit všechny milovníky dospělé varianty, že tato dětská verze není až tak Scythe, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pár principů se zachovalo, ale jinak je to docela jiná hra, tak abyste nebyli zklamáni. Pořízením této hry, ale svým dětem pomůžete vstoupit do zajímavých herních mechanismů a v budoucnu tak budou mnohem lépe připraveni čelit nájezdům mechů a nelítostnému boji národů. Za vyzkoušení to rozhodně stojí.