Přeskočit na obsah
Domů » News » Zombie Koťátka

Zombie Koťátka

Autor: Martin Grobár
Hudba: Music by melodyayresgriffiths from Pixabay

Nezdá se to, ale Výbušná koťátka – karetní hra plná vtipné grafiky, jednoduché herní mechaniky a rychlého sledu – je tady s námi už od roku 2015. Přišla do doby, kdy pozvolna doznívala obliba hry Bang!. Ta podle mě držela otěže úspěšné karetní párty hry už od roku 2002, ale pod návalem různých rozšíření byla těžkopádná pro nové hráče. Pole se tak otevřelo koťátkám, která se chopila své šance zcela dokonale. 

Od roku 2015

Přinesla obrácený princip konce tahu hráče v podobě tažení karty z dobíracího balíčku. V něm je namíchán mix škodících, dobíracích, obranných nebo únikových karet. 

Jednoduché, vtipné a rychlé – na tomto principu vznikla ve stejném roce přisprostlá alternativa. Rok na to přináší autoři první skutečné rozšíření v podobě Implozivních koťátek se svým typickým límcem pro směrově tápající hráče – tzv. límcem hanby. Ale také (pro mě) nejrozumější karty: Změň budoucnost a Cílený útok.

To už jsme v roce 2017 a svět koťátek se rozšiřuje o Party karty. Ta toho moc nového nepřinesla, ale kdo jste měli rádi animace Matthewa Inmana a dostatečně jste se nenabažili z jeho komixově oritentovaného webu The Oatmeal, museli jste prostě do sbírky investovat. 

Rodinu rozšíření koťátek doplnil roku 2018 balíček karet s označením Strakatá koťátka. V tu dobu jsme hru tak nějak postupně objevovali, takže nám toto rozšíření přinášelo plné potěšení, ale dnes to až tak slavně nevidím. Karty jako Sbírka odpadu, Označ, nebo Prokletí kočičího vyústění mě dodnes spíše štvou, než baví. Líbí se mi ale Strakaté koťátko a docela fajn je prohození spodku a vršku. 

Dva roky nás nechali autoři hrát všechna rozšíření dohromady, případně v různých kombinacích a pak představili dlouho očekávané Štěkající koťátka. Pro mne to ale bylo (musím přiznat) další docela smutné zklamání. Namísto udržení vtipného party stylu šel vývoj hry směrem k těžkopádnosti, prodlužování a složitým prvkům, které ocení jen skalní party hráči. Najdete v něm pár dobrých karet, které přinášejí novou mechaniku, jako např. Sdílej budoucnost, Osobní útok, nebo Tohle si vezmu, ale zbytek je spíše taková ta obyčejná prodlužující vata. U nás se toto rozšíření nijak neujalo a třeba prvek věže, do které se nasypou nějaké karty a pak se z ní náhodně tahají, skončil stejně jako límec hanby v krabici.

Kdo ví proč – možná, že z důvodu pozvolna se zvyšující těžkopádnosti hry se všemi rozšířeními – nedostala se do češtiny verze Recipes for Disasters, která byla vydána roku 2021. Kočičky se zde učily vařit, k čemuž dostali v krabičce 121 karet a další límec. Dá se sehnat v polaci, takže pro fajnšmekry, kuchaře a milovníky polského jazyka – ideální dárek na blížíci se vánoce.

Všechny předchozí pozitivní principy hry autoři zanechali, přidali další herní variabilitu, zvýšili celoherní interakci a vrátili do hry nudící se mrtvé hráče. 

Celé to možná měla spasit grafická alternativa v podobě Výbušných Mimoňů. Ti se objevili ve stejném roce, ale ani tuto variantu jsem si nepořídil, takže nemohu soudit, zda se jí podařilo zachovat koťátkům přízeň. Stejně tak se nemohu vyjádřit k variantě hry pro dva hráče, která se objevila minulý rok. Tak nějak jsem byl do loňského roku spokojený se základní hrou, která stále nabízí docela slušnou party zábavu a když si z předchozích rozšíření vyberete slušnou variaci karet, je to OK.

Čas zombie

Teď se mi ale do ruky dostaly Zombie koťátka a musím dopředu říci, že ta mě velmi příjemně překvapila. Představují vlastně samostatně hrající rozšíření s novými herními mechanikami, ve kterých se do hry dostávají mrtví hráči. Celá hra byla docela překopaná a to tak, že někteří zarytí milovníci klasických koťátek přijímají toto rozšíření velmi zevrubně. 

Pár novinek představím v krátkém výčtu, na ta ostatní doporučuji hru prostudovat osobně nebo skouknout nějaké to video.

  • Hráč, který zemře si položí před sebe kartu Výbušné koťátko a pokud má v ruce nějaké karty s označením Teď – může s nimi dále hrát a ovlivňovat tak hru živých hráčů. 
  • Když nějaký hráč odrazí kartu Výbušné koťátko kartou Zneškodni – která se zde jmenuje Zombie koťátko – v tu chvíli do hry oživuje jednoho z mrtvých hráčů.
  • Nová karta Klon při položení na odkládací balíček kopíruje efekt karty, která byla na balíčku nejvýš.
  • Nová karta Kopej hloub umožní vzít si z dobíracího balíčku horní kartu, nebo když se mi nelíbí tak až tu další a první vrátím nahoru – docela výhodné, když je nahoře Výbušné kotě.

Součástí rozšíření je zcela nové grafické zpracování karet, včetně doplnění o symbol malé kočičí pacičky v rohu karet. Když hrají dva hráči, pak hrají pouze s těmito kartami; pokud tři, pak karty s packami vytáhnou. Pokud čtyři a více – hrají se všemi. 

Všechny předchozí pozitivní principy hry autoři zanechali, přidali další herní variabilitu, zvýšili celoherní interakci a vrátili do hry nudící se mrtvé hráče. 

Velmi oceňuji detaily, na které se myslelo – třeba právě ten detail výběru karet pro dva hráče; nebo výřez ve víku krabičky, který umožňuje snadnější otevření – za to bych udělil bludišťáka; vydavatelé vložili QR kód s lákadlem dárku; vůbec mě neuráží kartonový insert, který je sestaven bytelně a s dostatečným výběrem na prsty – navíc se tak šetří s plasty.

Vztah k původní sérii se ale nepřetrhl – hru je možné smíchat s klasikou a dostanete tak poměrně slušný balík karet pro až devět hráčů. 

U této varianty bych měl několik kritických připomínek. Jednak nové karty se snadno rozeznají s již ohranýma, takže docela nedává smysl interakce, kdy si hráči kradou karty z ruky. Pak je třeba počítat s tím, že noví hráči budou ve stejném „Jiříkově vidění“ jako noví hráči Bang! v plné palbě – prostě není čas na vysvětlování všech karet. Asi bych doporučil různé kombinace a případně vytáhl tzv. vatové karty. 

Hodnocení

Co říci na závěr? Koťátka ožila – pro mě v ne tak atraktivním kabátu zombie světa plného mrtvol a bezlepkových mozků – ale za to s nutnou dávkou nové herní mechaniky a viditelné práce s detaily. Autoři si dali asi pořádně pozor na to, aby tato verze nebyla poslední. Tudy možná vede cesta – různé tématiky vnášet jako samostatně hrající a zároveň kompatibilní. Rozhodně tedy budu sledovat další vývoj a vy si prozatím zahrajte toto nové rozšíření a udělejte si názor sami.

Na webu pak přidávám přehledovou tabulku s chronologií vydání autorských rozšíření série koťátek. Naleznete zde i další recenze nebo pokec o tom, jak hrajeme v naší coolně.

2015Exploding KittensVýbušná koťátka
Exploding Kittens – NSFWPřisprostlá edice
2016Imploding KittensImplozivní koťátka
2017Exploding Kittens – Party PackPárty karty
2018Exploding Kittens – Streaking KittensStrakatá koťátka
2020Exploding Kittens – Barking KittensŠtěkající koťátka
2021Exploding Kittens – Recipes for DisastersV CR NENÍ: „Recepty a katastrofy“
Exploding MimonsVýbušní Mimoni
2022Exploding Kittens – 2 player editionPro dva hráče
2023Zombie KittensZomnie koťátka