Přeskočit na obsah
Domů » News » Archa nova

Archa nova

Liberecká zoologická zahrada je nejstarší zoologická zahrada v Česku, byla postavena již před více než 100lety. Pokaždé, když tam s dětmi jedu si říkám, že už by zoo potřebovala nějakou rekonstrukci, opravu výběhů, nová zvířátka, protože už desítky let, snad kromě hlavního vchodu, vypadá pořád stejně. Ve hře Archa nova sice Libereckou ZOO přestavět zatím nemůžu, ale mohu se vžít do role ředitele a můžu si postavit zoo podle svých představ a udělat z ní tu nejlepší zoo na stole.

Plno karet
Plno karet

Spousta zvířat v krabici

Archa nova je hlavně o kartách – zvířat, sponzorů a ochranářských projektů. A těch je ve hře opravdu hodně, přes 200. Na kartách i dalších komponentech se nachází větší množství symboliky – jako třeba symbol kontinentu, partnerské zoo, typu zvířete a podobně. Většina symboliky je v pravidlech velice dobře popsána, nebo se dají logicky odvodit. Bohužel, u některých symbolů nebo efektů ten popis není dostačující a minimálně při prvních pár hrách se dá narazit na komponenty, které budete potřebovat vysvětlit za pomoci vyhledávání na internetu.

Nezbytnou součástí krabice jsou pak samotné výběhy velikosti od jednoho do pěti hexů, speciální výběhy pro více zvířat – dětská zoo, voliéra a terárium, jednohexové stavby kiosek a altánek, a speciální výběhy a stavby, které se dají postavit pouze po vyložení karty sponzorů, která takovou stavbu dovolí postavit. Základní výběhy jsou na lícové straně světlejší, aby se dalo poznat, který výběh je obsazený.

V pořadačích je také místo na žetony peněz, partnerských zoo, univerzit, odměn a speciálních efektů. Speciální efekty jako Jed, Uštknutí, Hypnóza představují lehce škodící efekt, kterým se dají ovlivnit akční karty protihráčů.

Deska asociací
Deska asociací

Antilopa tam, pavián sem, nezapomenout na kiosek, nebo altánek?

Archa nova se hraje na předem neurčený počet kol za pomoci mechaniky Action selection – tedy výběr akce. Pod svou mapou zoo má každý hráč pět akčních míst pro karty akcí očíslované od 1 do 5. Na začátku svého tahu si hráč zvolí akční kartu, kterou si přejí zahrát a podle její pozice se určí i její váha, nebo síla. Například nevylepšená karta „Stavba“ na pozici č. 4 dovolí hráči postavit právě jednu stavbu o velikosti maximálně 4 pole. Hodnota síly karty se dá ovlivnit přidáním žetonů +, který zvýší sílu akce o +1 za každý přidaný žeton. Po odehrání akce se použitá akční karta přesouvá na pozici č. 1 a všechny ostatní akční karty se posunou na prázdnou pozici vpravo.

Několikrát za partii dojde k takzvané přestávce. Na společné herní desce je ukazatel přestávky, po kterém se díky zahraným kartám posouvá hrnek kávy. Ve chvíli, kdy hrnek doputuje na poslední pole, nastává přestávka, což je vlastně takový menší úklid. Z herního plánu se odstraní karty, hráči získají peníze podle svého postupu na stupnici atraktivity a z bonusů, jsou odstraněny žetony speciálních efektů, z desky asociací se stáhnou zpět pracovníci a deska se doplní o chybějící žetony.

Akčních karet je celkem pět – Stavby, Zvířata, Sponzoři, Karty a Asociace – a jsou oboustranné, kdy modrá strana je základní, fialová strana je vylepšená. Během hry lze postupem na stupnicích a získáváním odměn vylepšit pouze čtyři karty, je proto potřeba dávat pozor a správně vybrat, které karty jsou pro hráče nejdůležitější.

Karty – Při této akci se vždy posune ukazatel přestávky o dvě pole dopředu a poté je možné si dobírat nové karty z balíčku, nebo z nabídky. Vylepšená strana pak pouze upravuje počet karet, které je možné dobrat.

Stavby – dovolí postavit na herním plánu jednu stavbu o velikosti síly akce – pořadí pod deskou hráče, nebo dětskou zoo, altánek nebo kiosek. Vylepšená strana pak dovolí postavit více rozdílných budov o celkovém součtu síly akce, nebo větší stavby jako terárium a voliéru. Zároveň umožní stavět přes pole na mapě zoo, kam se bez vylepšené karty stavět nedá.

Zvířata – Podle síly akce se do prázdných výběhů pomocí této akční karty dají umístit nová zvířata z ruky. Vylepšená strana dovolí navíc vyložit i kartu z nabídky, podle dosahu věhlasu. Některé karty zvířat mají podmínky pro vyložení – například partnerská zoo, nebo jistý počet symbolů na již vyložených kartách. Pokud jsou podmínky splněny, uhradí se náklady a zvíře se umístí do volného výběhu, který odpovídá minimální velikosti, které dané zvíře potřebuje. V takovém případě se výběh otočí barevnou stranou nahoru, aby bylo poznat, který výběh je obsazený. Do speciálních výběhů dětská zoo, voliéra a terárium je možné umístit více zvířat, která na svých kartách mají znak daného speciálního výběhu. Obsazení je reprezentováno položením kostičky na volné políčko výběhu. Jako poslední se může vyhodnotit případný efekt zvířete.

Sponzoři – stejně jak u předchozích dovoluje vyložit kartu sponzorů z ruky, nebo provést posun ukazatele přestávky a získat za to peníze. Vylepšená strana dovoluje vyložit více karet sponzorů, posun ukazatele přestávky ale přidává dvojnásobek peněz.

Asociace – se provádí na společné desce asociací. Na této desce je možné získat body věhlasu, partnerské zoo, partnerské univerzity nebo plnit ochranářské projekty na kartách. Vylepšená strana opět dovoluje provádět více akcí, a navíc je možné poskytnout finanční dar, kterým se dají získat body ochrany.

Je moje zoo nejkrásnější?
Je moje zoo nejkrásnější?

Vážení návštevníci, zoo právě zavírá

Bodování na konci hry je přinejmenším zvláštní a trochu krkolomné. Sami tvůrci hry po vydání lehce upravili pravidla pro závěrečné bodování, ale upřímně netuším, která varianta je vhodnější. Konec hry nastává ve chvíli, kdy se minou ukazatele na stupnici atraktivity a ochrany. Obě tyto stupnice jsou rozdílné, mají jiné měřítko, kde na konci hry může být stupnice atraktivity v rozmezí 70-100 bodů, ale stupnice ochrany pouze mezi 10-20 body. V závěru musíte z bodů atraktivity odečíst nejnižší bodovou hodnotu atraktivity ze bloku stupnice ochrany, kde je ukazatel (krkolomné, že?). Není proto vůbec nic neobvyklého, že po třech hodinách hry skončíte se záporným skóre! Pro někoho může být takový výsledek silně demotivující. Na druhou stranu, kladný výsledek hezky zdůrazňuje hráčský přístup – kladný výsledek je spojen s vyváženou hrou – hráli jste jak na atraktivitu, ale i dostatečný počet ochranářských projektů – což je asi cíl autorů hry.

Před koncem hry
Před koncem hry

Jak se Vám u nás líbilo?

Archa nova je určitě velmi dobrá hra, která bude pokaždé jiná, hlavně díky množství hracích karet, různých desek zoo a bonusů na nich. Není jinak náročná a pravidla nejsou příliš složitá, pouze je ve hře spousta informací, které se musí zažít hraním. Hra je často srovnávaná s hrou Mars: Terraformace, což upřímně považuji za dost zavádějící. Jediný společný prvek mají hry pouze v kartách a symbolice na nich. Tam veškerá podobnost končí a obě hry jsou dost odlišné. Přesto však se hodí říct, že těm, co se Mars líbil, si určitě oblíbí i Archu novu.

Velkou nevýhodou je určitě prostor, který Archa zabere. Hlavní deska je opravdu velká, k ní se přidá další deska asociací a karty projektů, někam bokem se hodí společná zásoba výběhů, peněz a všech možných žetonů. V tu chvíli už je na normálním stole 120x80cm už skoro plno a to ještě nejsou na stole desky hráčů, akční karty, vyložené karty zvířat a sponzorů.

Hra má poněkud pomalejší rozjezd, ne tím, že by nebylo co dělat, ale spíše proto, že není jak. Peněz na začátku není mnoho a vzhledem k množství karet se může stát, že bude chvilku trvat, než si postavíte první výběh a umístíte první zvíře, ale opravdu závisí na kartách, které máte k dispozici. Nejpozději po druhé přestávce se ale hra pěkně rozjede a na pomalejší start se hned zapomene.

Velice zajímavé je určitě právě herní mechanika action selection a tile placement, které jsou základem této hry. Pokud si hráč plánuje svoje tahy alespoň dva, tři tahy dopředu, nedostane se do slepé uličky, že byl nucen akci neprovádět (se ziskem žetonu ‚+‘). Akce na sebe pěkně navazují a během hry se každá využije několikrát bez pocitu, že zrovna tuhle akční kartu musím provést, aby se mi uvolnilo místo pro jinou. Možnost zvýšení „síly akce“ právě skrz žetony ‚+‘ až o hodnotu +5 je velmi šikovné a nabízí to další možnosti, jak svou zoo vylepšovat. Žetony ‚+‘ mají největší účinek na vylepšených akčních kartách. Na druhou stranu, žetonů ‚+‘ se nedá během hry získat nějaké závratné množství a o jejich použití je nutné přemýšlet.

Půlka pingpongového stolu je pro 4 tak akorát
Půlka pingpongového stolu je pro 4 tak akorát

Herní plány zoo jsou různé – pro první hru se doporučuje použít základní mapu zoo, pokročilejší hráči si pak mohou vybrat druhou stranu hráčské desky, kde už je každá zoo trochu jiná, má jiné rozvržení odměn, skal, vody a stavebních políček. Tématické mapy už pak poskytují zajímavější výzvy, například kontinentální zoo, kde je mapa barevně rozdělena a na každou barvu by se měla umisťovat zvířata pouze z daného kontinentu. Vůbec bych se nezlobil za mapy s rozdílnou velikostí zoo, většími vodními plochami a podobně. Toho se ale možná dočkáme v rozšíření, které by mohlo přinést vodní živočichy a velká akvária. Na internetu jsou k dohledání i fanouškovské mapy zoo.

Malou výtku ohledně herního materiálu bych měl hlavně u karet zvířat, sponzorů a projektů. Stejně jako třeba u hry Mars: Teraformace jsou karty na můj vkus trochu suché, jednoduché. Na hru takového formátu, stejně jako u zmíněného Marsu bych čekal trošičku lepší vizuální stránku karet. Na druhou stranu, karta obsahuje množství informací a příliš grafiky by mohlo mít za následek nepřehlednost karty. Přesto jsem od karet očekával trochu víc.

Speciální škodící efekty některých karet mi přijdou celkem zbytečné, do této hry se vysloveně nehodí a působí trochu zbytečně. Efekty nejsou nějak přesílené, dá se jich relativně jednoduše zbavit za cenu menšího postihu, ale jejich použití hru trochu kazí.

Celkově je však Archa nova výborná hra, která si zaslouží svá vysoká hodnocení. Pokud jako já patříte ke generaci, která si v 90. letech minulého století na Pentium IV hrála nějakou tu hru ze série Tycoon, nebo přímo Zoo Tycoon, tak vás Archa určitě nadchne.