Přeskočit na obsah
Domů » News » 6 bere – 6 nimmt!

6 bere – 6 nimmt!

Mkrnem na starší karetní hru, se kterou se můžete setkat skoro všude – viděl jsem ji snad i v Lídlu mezi vrtačkou a sadou trenek. Jak si vede po letech? Jaké má dnes konkurenty a proč o ní psát?

Z dostupných materiálů jsem se dozvěděl, že hra byla představena prvně roku 1994 na německém trhu – u našich sousedů. Autor Wolfgang Kramer (nar. 1942) za ni získal mnoho ocenění a byla přeložena (nebo spíše pojmenována) do více než 35 jazyků. Pro velký úspěch byly v průběhu času představovány různé varianty hry, uveďme např. 6 nimmt! Plus (2005), 6 nimmt! Junior (2009), 11 nimmt! (2010) a mohli bychom pokračovat. Majitelé vydavatelství Amigo velmi dobře rozpoznali tento zlatý důl a není divu, že práva na hru dnes sdílí s dalšími 35 vydavateli – u nás Albi. Roku 2019 vydali u Amigo slavnostní edici oslavující už 25 let na trhu: 6 nimmt! 25 Jahre. Bohužel u nás není k dispozici a přináší 28 akčních karet, které podle všeho dodávají hře další vielen spass navíc.

Co dělá hru, která má jen 104 karet s čísly a obrázků bejků tak zajímavou? Je to jednoduché – je to jednoduše její jednoduchost, rychlost hry, zábava a já si dovolím jako učitel přidat i lehce edukační prvek v podobě porovnávání čísel. Pro takové třeťáky je to přímo povinná hra do matematiky.

Jednoduchý herní princip těží z kolektivní náhody postupného řazení zvolených čísel z ruky. Každý hráč dostane na začátku deset karet, tedy deset čísel. Každé kolo položí na stůl jednu a ta se pak řadí do jedné ze čtyř řad – podle toho, ke kterému číslu poslední karty v řadě je nejblíž. Toť alles.

Rychlost hry je charakteristická nejen v průběhu hry, ale i v přípravě a úklidu. Navíc se vše vleze do krabičky, takže ideal kneipe karten spiel pro maximálně 8 hráčů a 8 půllitrů. Rychle se také vyhodnotí první hráč, nikdo není na řadě – hrají všichni a na nikoho se tak nezapomene. Teda, pokud jeden z hráčů nechce odejít na záchod – pak je problém, páč to musí raději všichni, když už se hra zastavila.

Zábava je dána trestem pro hráče, který položil kartu jako šestý do řady, nebo má na své kartě menší číslo, než je ve čtyřech řadách na stole. Ten si bere celou jednu řadu a počet vyobrazených bejčích hlav je počet trestných bodů. Kdo má na konci hry nejméně, ten vyhrává. Za cca 5 – 10 min. znáte vítěze a můžete míchat další spielerunde.

Po letech je hra stále skvělá. Kvalita karet, kterou testujeme už cca 15 let je stále obstojná, čitelná a pevná. Pravda, krabička dosáhla svého minima – rozpadla se, což se vyřešilo gumičkou a jede se dál. Nové varianty hry nabízejí také plechovou verzi, tak tam už se nebojím ani častějšího nošení do exteriéru. Máme i po letech všechny karty – žádná se neztratila, což je překvapující. Minimalistická grafika je přehledná a dostačující. Možná bych se dnes nebál udělat ji trochu více pestřejší, což se děje a na různých stránkách uvidíte mnohé varianty jiných vydavatelů.

Jinak na hře není co měnit. Jakékoli další varianty, které vznikaly a které se dají dnes stále zakoupit hru pouze obohacují a to i přes zachování základní charakteristiky 6 nimmt. Je příkladem, že v jednoduchosti je síla a věřím, že i do budoucnosti bude tato hra pro další generace variantou trávení herních chvilek. Za mě rozhodně doporučuji doplnit do vaší základní herní literatury, ale neočekávám, že by ji někdo neměl. A pokud nemá – ideální dárek na vánoce, narozky nebo jen tak namísto bonbónů a jiných schlechte věcí.