Přeskočit na obsah
Domů » News » Bude o vánocích Heat hitem?

Bude o vánocích Heat hitem?

Intro

Sportovní tématika nevládne mezi vítězi deskových her. Změnit se to pokouší Heat, který přináší na české herniště vydavatel Blackfire. Původní, anglické vydavatelství Days of Wonder, které se proslavilo hrou Jízdenky prosím, označilo Heat podtitulem: Pedal To The Metal. Z české verze tato slovní hříčka vymizela, což je sice škoda, ale na funkci herního prožitku to nemá žádný vliv. A jaký je?

Recenze

Původně jsem čekal, že bude hra něco jako člověče nezlob se s krásnými autíčky. Prostě, taková tahová oddechovka pro děti s házením kostek. Ale nenechte se mýlit, nějaké to počítání, strategické rozmýšlení a netradiční postupy hru otevírají i dospělým.

Nejprve pár základních charakteristik. Kombinace karetní a tahové hry pro až 6 hráčů na cca 45 min. Hraje se s proměnlivým řazením hráčů, ve kterém jste neustále ve střehu. Dlouhé čekání, než na vás příjde řada se nekoná. Součástí této hry jsou čtyři varianty mapových podkladů a čtyři solidní rozšíření.

Jak jsme zvyklí u Days of Wonder – připravte si velký stůl na pořádnou mapu. Z velkého množství karet je třeba se trochu probrat a protřídit do příslušných hromádek. Neobešlo se to bez nahlédnutí do prvních odstavců pravidel, abych věděl, která karta přísluší k danému rozšíření. Určitě bych k tomuto ocenil nějaký list na doporučené uspořádání komponentů.

Návod je sestavován netradičně. Nabízí se ve dvou variantách. První tisk je základní seznámení s hrou a ve druhém pak předkládají autoři pravidla pro rozšíření garáž, legendy, počasí a šampionát. Návod se snaží systematizovat, ale na mě působí spíše chaoticky. Nejednou se stane, že se musíte v textu vracet a číst znovu a znovu jednu větu, abyste pochopili, která aktivita se provádí dřív a která až potom. Naučit se to dá a musím přiznat, že takto složitější to mám rád.

Příprava hry je rychlá – za 3 minuty hrajete základní hru. V případě rozšíření trochu déle, ale zato s aktivací ostatních hráčů a to se mi líbí. Autíčka se dají na dráhu dělenou do dvou jízdních pruhů a dále na dílky. Číslo na kartě pak odpovídá počtu dílků, o kterých posunete svou formulku dopředu.

V ruce máte vždy kombo složené ze sedmi karet. Berete si ho ze svého dobíracího balíčku a nikomu karty neukazujete. V této hromádce naleznete základní karty rychlosti, ale také pluskové, které si můžeme představit jako karty s náhodnou rychlostí od jedné po čtyři. Pak je tam ještě pár spešl karet, pokud hrajete další rozšíření a věřte, že jej hrát budete velmi záhy po odehrání několika základních kol.

Pohledem na mapu sledujete nejbližší zatáčku – cílem je přijet k ní co nejblíž, ale nepřejet ji, protože za to se platí. Při jejím průjezdu si musíte dát pozor na maximální rychlost, jinak zase platíte. Při dojíždění vedoucích protivníků můžete boostovat motor a posunout se o nutnou dávku dílků dopředu, ale za to se také platí. Ceninou je Heat – speciální karta s vyobrazeným žhavým motorem. V základu jich má každý šest a určitým mechanismem je ztrácí při placení a jiným pak vrací nabité zpět k opětovnému použití. Při placení se nám osvědčilo říkat že si „hítnu“. Mimochodem nabíjení hítů se v této hře jmenuje chlazení.

Vykládání karet před sebe závisí od polohy řadící páky na vaší herní desce. Před zahájením hry můžete řadit až o dvě rychlosti nahoru nebo dolů, ale pozor – hra simuluje prapůvod závodu formule jedna a každé auto má tedy pouze čtyři rychlosti. Teprve po odhalení karet, které jste vyložili na stůl přichází na řadu jízda. Fáze tahů jsou jednoduché – je jich celkem 9 a na herní desce jsou vyobrazeny pochopitelnými symboly – většina z nich je dobrovolná, některé se ale musí, takže pozor na podvádění protivníků. 

Nejvíce záludná je fáze větrný pytel, která se nabízí pouze pro posledního hráče. Ten se může posunout navíc o další dvě místa, což se hodí. Říkáme tomu dodnes „fůfů“, takže „fůfnou se“ znamená aktivovat tuto funkci.

První rozšíření hry se jmenuje Garáž a přidává do hry více vylepšujících karet. Třeba právě kartu která umožní při fůfů se posunout o další dvě políčka navíc, takže rázem můžete být první. Pak přichází rozšíření Legendy. Libovolný počet autíček je ovládáno automatem – jednoduché a efektivní – prima nápad. Zde si neodpustím poznámku, že návod je třeba prolouskat i pozadu, než jej pochopíte. Rada otce Fury: „Nejlepší je vysledovat obrázek“. Další vylepšení: Počasí, stejně jako Šampionát, je fajnový, ale zde už se dle mého názoru základní prožitek moc neposouvá.

Závěr

Před závěrem si neodpustím kritické prvky. Hra je po stránce kvalitativní zpracována rozporuplně. Některé komponenty jsou vzorem invence a bytelnosti, např. autíčka, mapy, řadící páka, karty a žetony počasí. Zato insert s mikrotenkým plastem (který mimochodem nepřežil jemné zacházení pracovníka pošty), deska hráče tisknutá jen na tvrdší papír, nepřítomnost návodu na vkládání komponent – to vše jsou detaily, které škodí dojmu. Navíc, při skládání hry nelze opomenout chybu v konstrukci insertu – pravidla a základní desku tam prostě nedáte i kdyby jste to otáčeli jako poslední krejcar. A to by stačilo ubrat cca 4 mm. Nevím – možná připravované rozšíření přinese rozbřesk, proč je to tak blbě udělané.

Dle mého názoru je nevýhodou hry také jeho návod. Není pro všechny, i když oceňuji, že autoři se snažili rozfázovat mnoho pravidel do různých úrovní. Ne vše je dobře vysvětlené a nejednou jsem našel i více smyslové vyznění vět. Co lze na návodu ocenit je vysoká kvalita tisku – ten papír je snad plastový.

Pro někoho to vše budou ale jen detaily, které neubírají na myšlence, netradičnímu hernímu tématu a zajímavým herním mechanismům. Hra je moc pěkná – líbí se mi. Poslední dobou jsem ji hrál snad desetkrát a mám ze všech her příjemný pocit, byť ne vždy jsem projel první páskou. Snažil jsem se najít nějaký osvědčený postup, kterého se budu držet, ale zatím se mi to nedaří. Někdy jsem spoléhal na fůfů, někdy se snažil riskovat do zatáček, někdy jsem to rozjel hned na začátku. Prostě, pokaždé jinak a pokaždé mě to bavilo. 

Zda bude Heat hitem letošních deskoherních vánoc, to netuším. Nejsem ani prezident, ani prognostik, takže mohu pouze spekulovat. Myslím, že by si to tato hra zasloužila a mám pro to pár důvodů: je pro děti, i pro dospělé; přináší konečně jiné téma než fantasy a zvířátka; rychlá příprava a úklid; velká variabilita v nabídce rozšíření; krásné a netradiční komponenty; zábava v podobě hítování a fůfování; neskutečné hlášky při předjíždění atd.

Možná, že po čase sklouznete do pocitu, že vše ovládá náhoda tažených karet, ale myslím, že se s ní autoři docela dobře vypořádali. Někdy je i lepší být poslední a taktizovat. V insertu jsou dvě neobsazená políčka pro formulky, takže pravděpodobně budeme svědky dalšího rozšíření. Zda bude jen technického rázu, nebo se dočkáme zajímavých herních mechanismů – toť se uvidí.