Přeskočit na obsah
Domů » News » Duna: ZRADA není zradou

Duna: ZRADA není zradou

Hra je určena pro 4 – 8 hráčů s hrací dobou 20 – 40min. Po odehrání několika partií se dá hra zahrát i za 15min.

V malé krabičce se skrývá velká hra plná napětí, intrik a náhodných odhalení. Uvnitř najdeme poměrně málo komponentů. Bodovací tabulku s ukazatelem postupu hry, karty rozdělené do čtyř různých kategorií, několik žetonů, návod a jde se na to.

JDEME NA TO

Fáze přípravy je rychlá a jednoduchá i místy zajímavá. Hráči dostanou náhodně svou postavu (identitu), která zároveň reprezentuje jeden ze dvou rodů. Tato identita je do poslední fáze vyhodnocení hry skryta. Postava na kartě nese své jméno, které ho přiřazuje k jednomu ze dvou typů postavení (šlechtic a bojovník) a následně k danému rodu.

Zde je třeba si osvojit terminologii původně knižní a později několikrát zpracované filmové ságy: rody se jmenují Harkonnenové a Atreidové – pro použití je vhodné vnímat především barvy. Harkonneni jsou červení a Atreidi zelení. Ve hře Duna – zrada, vyhrává ten rod, který získá převahu nad druhým – klasická politika.

Dalším krokem v přípravě hry je rozdání tří karet vlastností. Každý hráč si podle své příslušnosti k rodu a postavení vybere dvě z nich. Na to je v návodu přehledný popis, který je k dispozici i na přehledových kartách.

Poté si dobere dvě karty, kdy jedna slouží k útoku a druhá k obraně. Ty použijeme až v závěrečné fáze hry. Když už jsme u toho – hra probíhá v šesti kolech a pak končí – je tedy poměrně svižná.

Doprostřed stolu se položí akční karty – vyberou se tři a hra může začít. Nastává „městečko Palermo“ – hráči zavřou oči a postava Baron Harkonnen zjišťuje tajně, kdo jsou jeho bojovníci (zvedají tiše ruku nad hlavu). Pokud se hraje hra v osmi hráčích, kouká se i postava Bestie Rabban.

Hra probíhá po směru hodinových ručiček a hráči se střídají ve svých fázích. V průběhu toho hráči postupně zjišťují různé indície, které vedou k poznání kdo je kdo. Je důležité, aby v poslední fázi svým nepřátelům uštědřili útočnou kartu a svým spojencům obrannou kartu.

Na závěr se odkrývají postavy a dochází k vyhodnocení celé hry. Útočná karta u hráče odečítá body a obranná přičítá. Navíc je ve hře použitý systém sbírání symbolů, které taktéž přinášejí v závěru vítězné body a pomáhají své frakci zvítězit. Detailů v pravidlech je trochu více, ale vše se osvojí poměrně rychle během prvních několika her – stejně jako ve hře LUDO 🙂

Dojem ze hry.

Karetní hra přináší prvky skrývání identit a jejich hledání. Po celou dobu hraje hráč za jednu svou identitu a snaží se ji skrývat co nejdéle. Hráli jsme tuto hru s proměnlivým počtem hráčů. Nejlepší požitek ze hry zažijete v plném počtu hráčů, ale i ve čtyřech je hra v pohodě.

Prvek náhody je zde skryt do výběru a použití akčních karet. Ty jsou vybrány a zpracovány logicky a s citem pro vyvážení kombinatoriky, takže hru nijak nepřevažují na jednu nebo druhou stranu. Je zde stále velký prostor pro hráčovo vyjádření a hlavně poker face.

Co bychom mohli hře vytknout je cena. Zdá se mi poněkud vysoká, ale jistě je to rozdělením autorských honorářů za použití prvků z posledního filmového zpracování ságy. Takže za tu cenu toho v krabici moc není.

Je více méně minimalistická, je úzce tématicky spojená s výborným filmem, je netradiční v herních mechanismech a je rychlá a skladná. Hru doporučujeme všem, kteří už mají něco málo odehráno. Dobrou přípravou může být Bang, Sabotéři, Citadela…

Verdikt

Hra na motivy filmové ságy nabízí napětí skrývající se v odhalování charakterů postav, je rychlá, hratelná i na malém stole v dobré partě alespoň čtyř hráčů. Hra rozvíjí poker face a dobrou nonverbální komunikaci, která se nikdy neztratí. Moje hodnocení bude asi ovlivněné tím, že mám Dunu rád, protože mám přečtené všechny knihy. Pro fanoušky ságy Duna je povinností vlastnit tuto hru.

Za Coolnadeskovky určitě doporučujeme!