Přeskočit na obsah
Domů » News » Taco – edice Katar

Taco – edice Katar

TACO ukázka jedné hry (5 min.)

V době nerozhodnutého finálového zápasu mezi Francií a Argentinou (fandím Argentině) hrajeme s dětmi karetku Taco Cat Goat Cheese Pizza. Originál této hry představil roku 2018 Dave Campbell a do dnešní doby ji můžete vlastnit celkem v šesti variantách. Poslední z nich je zaměřená na mistrovství světa ve fotbale v kataru s podtitulem FIFA World Cup Qatar 2022.

Ti, co hru znají, netřeba představovat. Ostatním jen krátce – jedná se o karetní postřehovou hru. Základním předpokladem je dobrá znalost básničky Taco – Cat – Goat – Cheese – Pizza. Česky: Tako – kočka – koza – sýr – pizza. Hráči dostanou balíček karet, obrátí je lícem dolů a střídají se v jejich postupném odhalování ve směru hodinových ručiček. Jednotlivé karty pokládají na stůl doprostřed a přitom musí vyslovit jedno ze slov básničky – to, které je zrovna na řadě. Když se slovo a karta shodují, musí všichni hráči pokládat ruku na balíček. Poslední dostane za trest celý balík a hraje se tak dlouho, dokud se někdo nezbaví celého svého základního balíčku (v počtu 12 karet).

Pak tu jsou ale tři další karty, které do série pěti básničkových nepatří. Jakmile je někdo položí na hromádku, musí se splnit speciální úkol. Katarská verze přidává karty Žlutá karta, Gól a Píšťalka. Žlutá karta přikazuje zvednout jednu ruku nad hlavu, zakřičet: „žlutááááá kartááááá“ a položit tu samou ruku na balíček. Gól přikazuje zvednout nad hlavu obě ruce, zakřičet: „goooooooool“ a jednu ruku položit na balíček. Píšťalka přikazuje písknout a poté ruku položit na balíček. Opět platí, že kterého hráče přistane ruka na balíček poslední – ten ji získává do banku.

Pro děti super – pro dospělé mlátička a rychlá odreagovačka na závěr firemního večírku. Katarská verze se dodává v příjemné kartónové krabičce s magnetickým uzávěrem. Skoro polovinu obsahu obstarávají návody ve všech jazycích zúčastněných týmů na letošním mistrovství. Myslím, že úplně zbytečně a v podstatě šly okamžitě do koše. Karty jsou v základní úpravě tvrdšího kartonu – příjemně se míchají, dobře klouzají a jsou určené na hrubé zacházení.

Víc o této hře netřeba prozrazovat – víc snad prozradí malá ukázka ve čtyřech. Z pohledu rodiče tuto hru skoro nenávidím, protože vede v oblibě posledních 14 dní. Nehrajeme nic jiného než toto. To je vlastně pro hru dobré skóre.

Nedovedu srovnat ostatní varianty – toto je má první takoidní hra, ale myslím, že to bude víceméně to samé 🙂 Co vy na to?

No a jestli vás zajímají ostatní varianty, tak zde v chronologickém řazení, jak přicházely na trh:

2018 – základní verze
2019 – vánoční verze Santa – Cookie – Elf – Candy – Snowman
2020 – Demo deck
2020 – On The Flip Side
2021 – Taco – Hat – Cake – Gift – Pizza
2022 – FIFA World Cup Qatar 2022