Přeskočit na obsah
Domů » News » Zombicide: Zelená horda

Zombicide: Zelená horda

Rodina deskových her Zombicide je v současné době velmi široká. První verze se objevila roku 2012 jako podpořený projekt vydavatelství CoolMiniOrNot na crowdfundingové platformě Kickstarteru. Francouzské trio Lullien, Raolt a Guiton, vytvořili fantazijní svět příšer zombie, který tehdy přitáhl velký zájem hráčů a nutno přiznat, že tento zájem stále přetrvává. V dnešní recenzi samostatně hrajícího rozšíření Zombicide s podtitulem: Zelená horda, se pokusíme přijít na to, proč tomu tak je.

Když jsme u těch rozšíření – hru je možné dovybavit 187 různými krabicemi, které na sobě mají umístěnu značku Zombicide. Mezi nimi naleznete samostatné figurky nových postav se svými charaktery, figurky nepřátel, rozšíření mapových dílků, zbraňových systémů, ale také velké krabice rozšíření, které přesouvají zombíky do různých míst. Hru si tak můžete zahrát v ulicích velkoměsta, starého středověkého města, westernového městečka atd.

To dokládá fakt, že hra Zombicide je fenomén a vlastně tak trohu sběratelská záležitost. Tedy bez ohledu na kvalitu herních mechanik a principů bude mezi fanoušky každé nové rozšíření přijato a odměněno. Pokud nejste fanoušek této herní série, musíte nahlížet na tuto hru prismatem sběratelství a určitého mikrosvěta, který je tu bezmála 10 let a pohltil celou jednu generaci.

Má první zkušenost s tímto světem byla teprve až s touto variantou hry a je tedy otázkou, zda je to vhodná cesta. Nevím, protože jsem jinou verzi Zombicide nehrál, ale zdá se mi, že veskrze není závadou minimálně nakouknout a podívat se, oč vlasně jde.

Celá série Zombicide je postavena na jednom herním principu, ve kterém se střídají akce hrdinů a akce zombíků. Každý hrdina má 3 tahy, ve kterých se rozhoduje z deseti možných aktivit a nad to ještě svou schopnost. Je to koooperativní hra, takže nějaká spolupráce mezi hráči musí vždy probíhat. Když už jsme u toho, Zelená horda je nabízena pro 1 – 6 hráčů, ale když máte rozšíření, můžete kombit víc a víc, až hraje třeba celá třída.

Po etapě akcí hrdinů přichází na řadu zombí. Ti mají obvykle jednu akci a to chůzi nebo útok. Vždy se trefí a způsobují od jednoho po tří zranění. Hrdinové mají pouze 3 životy, takže dostat se do křížku s nějakým zombim může být i na poprvé fatální. Poté, co se na hrací desce všechny zombi pohnou, aktivují se portály, kterými přicházejí do hry nové a čerstvé kusy mrtvolných stroření. Za pár kol už není kde se hnout a jejich figurky ani nejde naskládat na jeden čtvercový dílek mapy, zvaný zóna. 

Hraje se formou kampaní – každá z nich se nazývá scénář a ve variantě Zelená hodra procházíte celkem deseti. Roste úroveň, ale já se nedostal dál než do druhého kola, takže pokorně přiznávám určité nedostatky. Zato jsem hrál hru asi 6x a každé kolo trvalo tak 2 hodiny. I když první scénář slibuje pouze 45minutový zážitek – seznámení s pravidly prostě vyžaduje čas navíc a je třeba s tím počítat. Ostřílení hráči by to zvládli určitě dříve.

V popisu hry mezi komunitách hráčů se dozvíte, že má velmi jednoduchá pravidla. Úplně s tím nemohu souhlasit, protože neustále řešíte nějaké výjimky. Tu je možné pohnout se za jednu akci, ve to stojí dvojnásob. Když vycházíte na břeh,  tak to stojí jednu akci, když na římsu, tak dvě. Když přecházíte zelený plot a na druhé straně není tato zóna v dohledu jiného hráče, hážete kostkou a padne-li jednička objeví se zde (nebo-li oživí se) jeden zombi chodec. Když tam ale nějaký hrdina dohled má, kostkou se neháže. Další pravidla a výjimky jsou pro použití zbraní, kouzel, očarování, výměny karet mezi hráči, atd. Množství poznámek z návodu mi zabralo 2 A4 a neustále jsem tam kreslil šipky, které symbolizují podmínky typu když, tak pak tak, když jinak, pak jinak. Stejně si po šesti hrách nejsem některými pravidly jistý.

Hra pracuje do velké míry s náhodou. Náhodně si taháte karty zbraňového vylepšení, náhodně rozhodujete, zda byl útok úspěšný nebo ne pomocí kostek, náhodně přicházejí nové zrůdy do hry pomocí kombinace úrovně hráče a tažené karty hordy, prostě náhody je zde na mě docela dost. Např. kostky nám párkrát zabily silného hrdinu díky čtyřem neúspěšným hodům dvojice kostek ve kterých jsme čekali na vyšší číslo než 3 a ono nic, takže konec a kolega se pak hodinu díval nezaujatě, jak hrají ostatní. 

Asi mi vadí, že není možné si vrátit životy třeba tím, že jedno kolo budu někde v potají odpočívat. Ale to je můj problém a myslím, že se s tím dá ve hře pracovat – prostě je třeba počítat s velkým dopadem náhody. Každá hra tak bude jiná a každá může dopadnout jinak i když si zvolíte pokaždé stejnou strategii. 

Zpracování

Než přistoupím k závěrečnému doporučení a verdiktu, nutno ještě pár poznámek ke zpracování. Figurky jsou nekompromisně dominantním prvkem hry – jsou určené k vlastnímu modelářskému dotvoření, takže bez rozdílů jsou všechny lisovány z jedné barvy plastu. Moc mi to vadilo při poznávání jednotlivých druhů nepřátel – je jich 5 (běžec, chodec, nekromant, zrůda a tlusťoch) a každý je navíc v několika variantách. Rozeznat běžce od chodce je na první pohled nemožné. Musel jsem si do podlážky figurky liháčem figurky označit – proč nemají každá z nich jinou barvu? Myslím, že právě důraz na sběratelství zvítězil před herní logikou – o tom jsme výše mluvili.

Karty jsou velmi obyčejné a dle mého je to taky trochu škoda. Navíc hrdinové mají popisky odkazující se do tištěného návodu, takže co to je Dvojí okouzlení musíte hledat v glosáři – když to bude dělat celá šestice hráčů – škoda. Přitom to stačilo natisknout na druhou stranu karty hrdiny. Pár her a zvyknete si – ale já si raději vyrobil lamakartu pro každého hráče zvlášť, abychom se nezdržovali neustálým hledáním ve slovníku.

Figurky se vracejí do insertu krabice fakt dlouho a bez návodu je to malý IQ test. Více neřeknu, ať si tím také projde sám. 

Líbí se mi deska hráče – je z plastového výlitku a obsahuje zarážky a výkroje pro karty – super nápad, který třeba Gloomhawen nemá a člověk si to musí vyráběr z 3D tiskárny sám.

Mapové dílky jsou kvalitní, ale myslím, že velikost základního čtvrtce (zóny) by mohla být trochu větší – v některých situacích se nám všechny figurky do mapového dílku nevešly.

Suma sumárum – zpracování cílí především na první dojem z figurek, mapy a desky hráče. To ostatní je tak nějak navíc. Rozhodně by šlo více pracovat s detaily, zvláště když známe původní cenu hry.

Závěrečný verdikt a doporučení.

Pravděpodobně mě celá komunita sběratelů Zombicide bude pronásledovat ve spaní, ale můj závěrečný verdikt nebude 100%. Velký podíl na tom mají nedopracované detaily ve zpracování figurek, herní princip ve kterém dominují kostky, rozporuplnost z dojmu při opakovaných hrách, kde se projeví kombinace náhodně tažených karet vybavení hrdinů a karet příchodu a posilování hord, někdy nejasná pravidla. Zůstává ale celkem pozitivní pohled na celkové zpracování tématiky fantazijního světa, kvalitu figurek, v základu jednoduchost pravidel, variabilita počtu hráču včetně hry ve více než čtyř, rozšiřitelnost a možnost modelování scénářů.

Na poli kooperativních kampaňovitých her s tématikou boje hrdinů proti nestvůrám však u mě přetrvává Gloomhawen nebo Kingdomrush. Zombicide Zelenou hordu bych doporučil pro ty, kdo chtějí nakouknout do světa této kategorie deskových her. Výhodnější bude pro začátek přizvat ke hře někoho, kdo ji zná a naučí vás vše prakticky, jinak si namočte prst – budete v návodu neustále přecházet z jedné strany na jinou. Věkové omezení 14 let tak nějak chápu a berte ji v toleranci plus, mínus, dva roky .

Pro ostatní hráče, kteří jsou nevyhranění a mají deskovou kartotéku s tituly různých typů her je otázkou, zda ji vám doporučit. S ohledem na skutečnost určitého fenoménu bych přece jen alespoň jednu krabici série Zombicide pořídil. Zelená horda je trochu specifická a může být dobrou volbou pro vstup do série, ale jistější bude originální Zombicide, která se nyní nabízí ve druhé edici. Pro Zelenou hordu nyní hraje jeden důležitý fakt a to, že se nachází ve slevě. Pro sběratele Zombicide snad není otázka pořízení Zelené hordy na stole – ti už tento titul bezpochyby mají a drtivá většina si už stihla nabarvit figurky a užívají si kombinace s dalšími hrdiny celé série. A co vy – stanete se fanoušky a sběrateli Zombicide? 

Sledujte nás na coolnadeskovky, kde můžete najít originální a nezaujaté recenze zajímavých tituly deskových her. Mějte se a hrejte si.