Přeskočit na obsah
Domů » News » Akropolis

Akropolis

Ó mocný Die, prosíme tě, ať naše akropole vzkvétá, obytné čtvrti ať jsou čisté, tržiště plné obchodníků, chrámy zasvěcené tobě přetékají dary, parky ať jsou místem klidu a míru a naši vojáci, ať na hlídkách nespí.

Ó mocný Die… Haló? Poslouchá někdo?

Tak nic – tak to zase musíme nechat na architektech…

Poklidných, nekonfliktních tile placement her není nikdy dost, a pokud má taková hra zajímavou vizuální stránku a tématiku, je to instantní recept na velmi dobrou hru. Přesně taková je Akropolis, kterou na začátku roku 2023 v češtině vydala Tlama games.

Hráči se ujímají rolí architektů a postupným přikládáním a pokládáním destiček města rozšiřují a zvětšují svou malou akropoli do slávy a hlavně co největšího počtu bodů. Mezi jednotlivými akropolemi neprobíhá žádné interakce, jediný konflikt může nastat, pokud si zrovna někdo vezme destičku, kterou nutně potřebujete. To pak lítá kámen!

Funkční insert
Funkční insert

Destičky, kam se podíváš – herní materiál

Krabice Akropolis není zrovna malá, ale i přes to je plná. Co v první řadě nadchne každého deskoholika je kartonový, funkční insert, do kterého se pohodlně vejdou všechny destičky města, počáteční destičky architektů, kostičky kamene, žeton hlavního architekta, žeton počátku staveniště, bodovací blok a lama karty.  

Destičky města jsou složeny ze tří hexů různých, kde na každém hexu může být jedna ze staveb – rezidence, tržiště, chrám, park nebo vojenská posádka. Speciální stavbou je lom, který slouží primárně k získávání kamene. Na destičkách se také nachází i různě barevné náměstí, které slouží pouze k závěrečnému bodování a nepovažují se za stavby.

Obecná zásoba a staveniště
Obecná zásoba a staveniště

Chrám sem, tady nebo do patra?

U Akropolis je rozdílná příprava hry podle počtu hráčů. Na rubu destiček města je vyznačeno, pro jakou hru jsou které destičky určeny. Pro dva hráče jich je 37 se symbolem 2+, pro tři hráče je destiček 49 se symboly 2+ a 3+ a ve hře čtyř hráčů se použije všech 61 destiček se symboly 2+, 3+ a 4. Z těchto destiček se vytvoří 11 stejně vysokých sloupců jako obecná zásoba a zbylé se spolu s žetonem začátku staveniště vyloží do řady na staveniště.

Nicméně se sluší říct, že počet destiček není nutné dodržovat, i ve hře dvou hráčů lze použít všechny destičky, pouze se připraví více sloupečků do obecné zásoby a jen velmi nepatrně se tím prodlouží hra, tedy místo 20 minut se hraje 25 minut.

Pokaždé, když je jeden z architektů na tahu, vezme si jednu destičku města z nabídky staveniště a případně za ní zaplatí jednu kostičku kamene za každou destičku města, kterou přeskočí od začátku staveniště. Ve hře to znamená, že první destička nejblíž počátku staveniště je vždy zdarma, každá další stojí o jeden kámen navíc (druhá stojí 1 kámen, třetí 2 kameny, atd…).

Vybranou destičku musíte umístit do města přiložením do prvního patra tak, aby se alespoň jednou hranou dotýkala alespoň jedné vyložené desky. Případně je možné položit destičku i do druhého nebo vyššího patra tak, aby všechny tři hexy překrývaly alespoň dvě desky a zároveň pod deskou nebyl žádný volný prostor. Stavění do patra je jediný způsob, jak získat kameny z obecné zásoby. Za každý lom, který se destičkou překryje získá architekt 1 kámen.

Akropole na konci hry
Akropole na konci hry

Stavba krát náměstí rovná se vítěz

Bodování se provádí až na konci hry, kdy na stole zbyde pouze poslední destička města. Každý typ (barva) budovy se boduje podle jiné podmínky popsané na přehledové kartě, společné je ale základní bodování, kdy hex v prvním patře má hodnotu 1 bod, ve druhém patře 2 body, ve třetím patře 3 body, a toto číslo se vynásobí celkovým počtem hvězdiček na náměstí odpovídající barvy. Pokud tedy není ve městě ani jedno náměstí, výsledná bodová hodnota je NULA!

Hodnocení

Akropolis je vskutku výborná hra, krátký filler s jednoduchými pravidly, která se u nás ujmula vcelku rychle a stala se v klubu jednou z nejhranějších her. Na krabici je sice psáno, že je určena pro hráče od 8 let, ale šikovnější děti nebudou mít problém a s bodováním na konci pomohou rodiče.

Po velmi důkladném testování jsme překvapivě neshledali žádnou vadu na kráse. Hra je dostatečně jednoduchá, nenáročná a rychlá. Není to sice žádný megahit, o kterém by se v noci zdály sny, ale vřele doporučuji minimálně vyzkoušet.