Přeskočit na obsah
Domů » News » Vítejte na Měsíci

Vítejte na Měsíci

Občané Země, naše planeta je na pokraji apokalypsy. Nerostné zdroje vyčerpány, populace roste exponencionálním tempem, ekonomiky se hroutí, vlády kolabují. Osud lidstva teď leží v rukou neohrožených pionýrů, kteří si dali za cíl jediné – opustit planetu Zemi a doletět až… na MĚSÍC?

Vítejte na Měsíci je poslední epizodou herní trilogie Vítejte…, jedné z těch lepších flip and write deskovek, které jsou k dostání. Po prvním a druhém díle, kdy se hráči snažili ovládnout trh s realitami nebo kasina se nyní vydáme na vesmírný závod. V celkem 8 různých scénářích tak budeme řídit svou posádku tak, abychom úspěšně kolonizovali Měsíc, zajistili jídlo, vodu a minerály pro další rozvoj kolonií.

V čem je Vítejte na Měsíci tak dobrá hra? Protože jich je vlastně osm. Každý scénář mapuje různé etapy kolonizace, obstarávání zdrojů, udržení populace, oprav nebo dokonce zavádění karantény během virové nákazy. Scénáře se dají hrát jak samostatně, postupně nebo dokonce jako příběh plný zvratů a voleb za pomoci kampaňové knihy, která se dá hrát sólo nebo kompetitivně.

Karty kosmu a scénářové listy

Všude samé karty

V poměrně malé krabičce se dá najít celkem hodně obsahu, který zajišťuje maximální znovuhratelnost. Scénářové listy jsou oboustranné, na každé straně je jiný scénář, a jsou stíratelné. Není tedy potřeba dokupovat nové listy na psaní a v případě, že se budete před koncem tahu chtít opravit, je to jednodušší, stačí jen hadříkem smáznout.

Základní karty kosmu (na rubu číslo, na líci symbol akce) a karty úkolů se dají postupným hraním příběhové kampaně rozšířit o nové karty kosmu, nové úkoly, nebo další rozšiřující karty scénářového listu, které celkem podstatným způsobem mohou ovlivnit hru.

Pro sólisty je určený balíček karet korporace ASTRA, která supluje protihráče. Ovládání virtuálního hráče není složité, má různé stupně obtížnosti a každý scénář se hodnotí jinak. Sólo hra má malinko odlišnou přípravu a trochu jiná pravidla specifická pro každý scénář. Základní mechanika je však stejně zábavná jako u hry více hráčů.

Dokončený scénář č. 2 proti ASTRA korporaci lvl. 2

Jak se to hraje?

Stejně jako většina flip and write her je i Vítejte na Měsíci velmi jednoduchá hra, tedy, co se týká pravidel. Stačí připravit vybraný scénář, k tomu vybrat odpovídající úkoly a připravit tři hromádky karet kosmu.

V každém tahu se otočí 3 karty kosmu z každého balíčku tak, aby se vytvořili tři dvojice, kde na jedné kartě bude symbol akce a na druhé číslo.  Z těchto tří dvojic si každý hráč vybere kombinaci číslo a symbol ze stejného sloupce.  Poté se vybrané číslo zapíše do prázdného pole scénářového listu podle pravidel daného scénáře, zapsání čísla je povinné. Ve většině scénářů platí, že čísla se zapisují zleva doprava nebo zezdola nahoru ve vzestupném pořadí a žádné stejné číslo se v jednotlivých řadách nesmí objevit dvakrát za sebou.

Provedení akcí není povinné, ale musí mu předcházet zapsání čísla. Každý symbol má jiný význam – roboti většinou staví, přilba dovolí změnit hodnotu zapsanoho čísla o až +-2, kalendář umožnuje zapsat do prázdného pole symbol X, který funguje jako výplň – nemá hodnotu. Pokud není možné ani jedno ze tří čísel zapsat, nelze provést akci a navíc se musí vyškrtnout pole „Chyba systému“. V poslední části tahu se pak mohou případně spustit na vybraných scénářích incidenty a jako poslední se vyhodnotí, zda někdo nesplnil úkol.

Scénář končí ve chvíli, kdy jeden z hráčů splní všechny tři úkoly nebo vyškrtá všechna pole chyba systému nebo zaplní číslem / symbolem X všechna prázdná pole na svém listu. Spočítají se výsledné body a hráč s nejvyšším počtem bodů vyhrává.

Dojmy, hodnocení

Na to, jak je Vítejte na Měsíci jednoduchá hra, dokáže nejednoho hráče slušně potrápit. Vybrat správnou kombinaci čísla a symbolu akce tak, aby nenastala chyba systému, a zároveň si neuzavřít postup špatným umístěním čísla dá pořádně zabrat. Každý další scénář je o trošičku složitější, než ten předcházející a to nejen rozdílným zapisováním čísel, ale i akcemi, které je možné vykonat. První scénář je takový výukový, kde se pouze zapisují čísla a nevyužívají se žádné akce, Ve scénáři č. 4 se musí vydolovat nerosty pro další fungování kolonie, a poslední scénář už je tak složitý, že se musí hrát dokonce na dvou listech najednou, na střídačku se soupeřem.

Co je ale na hře zdaleka nejlepší je právě její variabilita a znovuhratelnost. Kampaňová kniha je psána na přeskáčku po oddílech příběhu, takže hráči neví, co je čeká v dalším scénáři, jaká je odměna a jaký je vlastně další vývoj. V kampani také záleží na tom, jak scénář dopadne – zda kapitán, vítěz předchozího scénáře uspěje či ne. Změny jsou sice minimální, ale násobí to pocit z dobře zahrané partie, a že záleží na tom, kdo vyhraje. Kampaňová kniha ale nenabízí jen jeden příběh, ale to už bych prozradil příliš.

Ti, co mají v plánu hrát Vítejte na Měsíci častěji, by si měli karty kosmu určitě obalit – míchat tyto karty budou opravdu hodně a už po několika málo partiích je znát opotřebení hran. Také mazací fixy mají celkem nízkou životnost a na můj vkus celkem rychle vysychají.

Celkově je však Vítejte na Měsíci nadprůměrná hra, kterou je možno vzít snad úplně všude. Příprava, hra a hodnocení netrvá déle než půl hodiny a přitom nabízí solidní mozkovar i pro otrlé a zkušené hráče.